Sigorta yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
Sigorta poliçesinin tanzimi sırasında tam ve eksiksiz bilgi verilmelidir. Eksik veya gerçeğe aykırı bilgilerin tespiti halinde sigorta şirketinin poliçeyi daha ağır şartlarda yapmaya veya iptal etme hakkına sahiptir.

Eksik sigorta nedir?
Poliçede yazılı sigorta bedelinin hasarda anında tespit edilen sigorta değerinden düşük olması hali. Bu durumdaki poliçelerde hasar ödemesi sigorta da yazılı bedel ile tespit edilen değer arasındaki oran ne ise ona göre ödeme yapılacaktı.

Aşkın sigorta nedir?
Poliçede yazılı olan sigorta bedeli sigorta olunan menfaatin değerini aşar ise sigortanın bu değeri aşan kısmı geçersizdir. Poliçenizi ve ekinde verilen özel şart ile poliçenin teminatlarını kapsadığı genel şartları inceleyiniz ve okuyunuz. Poliçe her iki tarafı da bağlayıcı hükümler ihtiva eder. Bu nedenle poliçe ve ekleri iyice incelenmelidir. Sigorta teminatı, sigorta ücretinin tamamını veya taksitle ödemesi kararlaştırılmış ise, ilk taksitin ödenmesiyle başlamaktadır. Poliçenin teslim edilmesi teminatın başladığı anlamına gelmez. Dolayısıyla, sigorta priminin sigorta ettiren tarafından zamanında yatırılması ve makbuzunun saklanması gerekmektedir.

Zeyilname nedir?
Poliçe sigorta ettiren ile sigortacı arasında yapılmış bir akittir. Bu akit üzerinde yapılması gereken her türlü değişiklik yazılı olarak yapılmalıdır. Sigortacılık dilinde bu yazılı ek sözleşmeye zeyilname denir ve poliçenin ayrılmaz parçası olarak kabul edilir.


Bina bedeli nedir?
Sigortacılıkta bina değeri ifadesinin binamızın yeniden inşa edilmesi halinde oluşacak maliyeti kapsadığını. Bu değer binanızın brüt metrekaresi ile inşa metrekare maliyetinin çarpımı ile bulunur. Yapı tarzına göre metrekare maliyetleri farklılıklar göstermektedir. Bu değer içine sonradan ilave yapılan özel durumlarda eklene bilir. (Bu değer içine semt rantı ve arsa payı değerlerinin katılmaz.) Temeller, bahçe ve çevre duvarları, istinat duvarları, rıhtımlar, teraslar, iskeleler, çeşmeler, bina dışındaki heykel , sarnıç ve havuzlar gibi şeyler ancak poliçede belirtimleri kaydıyla sigorta bedeli kapsamı içindedir.

Kaç türlü binanın inşa tarzında vardır?
· Çelik veya betonarme karkas yapı tarzı dış ve iç duvarları tavan ve tabanı beton, taş, tuğla veya briket gibi yanmaz malzemeden yapılmış olan. Kolon, kiriş, sütun gibi taşıyıcı sitemleri betonarme ve çelikten yapılmış olan. Çatı yapısı beton üstü kiremit veya çelik konstrüksiyonlu yapılardır.
· Yığma yapı tarzı taşıyıcı sistemleri olmayan kolon kiriş ve sütunların yerine taşıyıcı duvarları bulunan dış iç duvarları ile tavan ve tabanı yanmaz malzemeden yapılmış olan binalardır.
· Adi kagir yapı tarzı taban ve tavanları ahşap malzeme bulunan bütün yapılar bu kategoriye girerler
· Diğer yapı tarzları ahşap, çatma, bağdadi, teneke ve kerpiç gibi yangına daha az dayanıklı olan malzemelerden yapılmış ve yukarıdaki gruplara girmeyen yapılar.

Eşya nedir?
Sivil riziko olan konutlarda için geçerli bir kavramdır. Konut içinde bulunan gayrimenkul (taşınmaz dışında) dışında kalan her türlü nesne eşya kavramına girer. Ancak sanat veya antikacılık bakımından değerli olan tablolar, resimler, kitaplar, gravür, yazılar, heykeller, biblolar, koleksiyon, halılar ve benzerleri ancak sigorta bedelleri poliçede belirtilmek kaydıyla teminat altına alına bilirler.

Muhteviyat nedir?
Ticari bir kavram olan muhteviyat bir ticarethane veya sanayi kuruluşunda bulunan makine tesisat, emtia, demirbaş kapsamaktadır. Poliçe yaptırılırken her birinin sigorta bedelini ayrı ayrı belirtilmelidir. Ticarethanelerde bulunan 3. Şahıslara ait makine ve emtialar için ayrıca sigorta bedeli belirtilerek teminat alınması gerekmektedir.

Sigorta bedelinin tespitinde neler yapılmalıdır?
Bina sahibi ise bina inşa tarzına göre bina sigorta bedelini belirlemeniz gerekmektedir. Sivil rizikolar için eşya bedeli, ticari ve sınaî rizikolar için emtia, demirbaş, makine tesisat bedelleri sigorta ettiren tarafından belirlenir. Bu bedellerin çok yüksek değerler ulaşmadığı sürece ev ve işyerlerinize riziko teftişi yapılmaz. Beyan edilen rakam esas alınır. Ürünlerimizin tamamında enflasyondan koruma seçeneği vardır.

Yangın sigortası değişiklikleri hakkında neler yapmalıyız?
Sigortalı mülkiyetinin değişmesi halinde poliçenin tüm hak ve borçları yeni sahibine devrolunur. Bu durum 15 gün içeresinde sigortacıya durumu bildirmesi gerekir; aksi takdirde sigortacının herhangi bir sorumluluğu olmaz. Sigortalının ölümü halinde poliçedeki tüm hak ve menfaatler, yeni hak sahibine devrolur. Bu durum 8 gün içerisinde sigorta şirketine bildirilmelidir. Yer değişikliği halinde 8 gün içerisinde sigortacıya durumu bildirmesi gerekir Sigortalı teminatı sigorta sözleşmesinde belirtilen yer için geçerlidir. Aksi takdirde sigortacının herhangi bir sorumluluğu olmaz.

Kiracılar neleri sigortalayabilir?
Kiracılar ev eşyalarını yanı sıra komşu bina ve mallarına ile kullanımda bulunduğu bina için sorumluluk sigortası yaptıra bilir.


Zorunlu Deprem Sigortası (Dask) Yaptırırken Gereken Bilgiler
· Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu
· Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası
· Sigortalanacak yerin açık adresi
· Tapu bilgileri (ada, pafta, parsel, sayfa no) (mesken tapusu veya arsa tapusu)
· Binanın inşa yılı (1975 ve öncesi, 1976 - 1996 arası, 1997 - 1999 arası, 2000 ve sonrası)
· Binanın yapı tarzı (çelik / betonarme karkas, yığma kagir, diğer)
· Binanın toplam kat sayısı
· Binanın hasar durumu (hasarsız, hafif hasarlı, orta hasarlı)
· Meskenin (dairenin) brüt yüzölçümü (m2)
· Meskenin (dairenin) kullanım şekli (mesken, ticarethane, büro, diğer) Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) tümüyle igorta ettireni beyan esas alınarak düzenlenmektedir.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) neleri kapsar?
Sivil olarak (konut) inşa edilen binanızı kapsar. Eşyalar Zorunlu Deprem Sigortası kavramına girmez. Eşyalarınız için ihtiyari deprem teminatı almanız gerekir.

Zorunlu Deprem Sigortasında tazminat ödemesi nasıl yapılır?
Tazminat miktarının yasa ve poliçe hükümlerine göre tespit edilmesinden sonra Doğal Afet Sigortaları Kurumu, poliçede belirtilen sigorta bedeline kadar tazminat miktarını en geç takip eden bir ay içerisinde hak sahibine ödemek zorundadır.

Zorunlu deprem sigortalarında tazminat hakkında eksilme olabilir mi?
Sigortalanan bağımsız bölümün bulunduğu binanın veya bölümünde projeye aykırı olarak ve taşıyıcı sistemi etkileyecek şekilde tadil edilmesine veya zayıflatılmasına neden olan veya buna imkân veren malik veya intifa hakkı sahibi, meydana gelen zararın bu nedenle ortaya çıktığının veya arttığının tespit edilmesi durumunda bu tutar kadar tazminat alma hakkını kaybeder.

Hasar olduğunda ödeme hangi poliçeden yapılır?
Sigortalının hem Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi hem de sigorta şirketinden düzenlettirmiş olduğu ihtiyari poliçesi var ise hasar zorunlu deprem sigortası poliçesi kapsamında ödenir, aşan miktar için ihtiyari poliçe kapsamında ödeme yapılır.

Hasar ödemesi nereye yapılır?
Rizikonun gerçekleştiği öğrenildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na veya poliçeyi düzenleyen sigorta şirketinin genel müdürlüğüne, bölge müdürlüğüne veya yetkili acentelerine hasar ihbarında bulunulabilir.


Vhv sağlık sigortalarından kimler yararlanabilir?
VHV Sigorta A.Ş. Sağlık Sigortasından daimi ikameti Türkiye’de olan herkes yararlanabilir. Sadece kendinize sigorta yaptırabileceğiniz gibi eş ve çocuklarınıza da sigorta yaptırabilirsiniz. Aile indirimi Aileniz ile birlikte sigorta yaptırırsanız poliçe primlerinize VHV Sigorta A.Ş. tarafından uygulanan Aile İndiriminden yararlanabilirsiniz.

Prim ödeme şekli nedir?
Primlerinizi peşin ödeyebileceğiniz gibi % 25 peşin olmak üzere kalanını 7 aya varan taksitler halinde ödeyebilirsiniz. Peşin ödemede Peşin Ödeme İndiriminden yararlanabileceğiniz gibi peşin + 1 veya 2, ya da 3 taksite kadar değişik oranlarda indirimden yararlanabilirsiniz.

Tazminatsızlık indirimi var mı?
VHV Sigorta A.Ş.’den sahip olduğunuz poliçenizde tazminat ödemesi almamış iseniz yenilenen poliçenizin primi üzerinden yüksek oranda indirim hakkı kazanırsınız. Üstelik iki yıl ardı ardına tazminatsızlık indirimi hakkına sahip olursanız bu oran bir önceki yıla göre artmakta, ardı ardına 3 yıl ve üzeri indirim hakkı kazanmış iseniz daha yüksek bir indirime hak kazanırsınız. Böylece poliçenizi daha ekonomik şartlarda devam ettirme imkanına kavuşursunuz.

Nerelerde tedavi olabilirsiniz?
VHV Sigorta A.Ş. Türkiye ve Dünya da en yaygın anlaşmalı sağlık kuruluşu ağı ile sağlık sigortanızdan beklediğiniz kaliteli hizmeti sunmaktadır. Yurtiçinde veya yurtdışında anlaşmalı kuruluşlarımızda teminat kapsamındaki bir durum nedeniyle tedavi görmeniz halinde tedavi giderleriniz sizin yerinize VHV Sigorta A.Ş. tarafından doğrudan hekim veya sağlık kuruluşuna ödenecektir. Anlaşmalı kuruluşlarımızda tedavi hizmetlerinden limitiniz dahilinde, varsa sadece katılım payı ödeyerek yararlanabilirsiniz. Ayrıca kamuya ait genel, eğitim ve araştırma ile üniversite hastanelerinde gerçekleşen tedavi giderleriniz anlaşmalı kurumda gerçekleşmiş olarak kabul edilmektedir. Tedavinizi dilerseniz anlaşmalı olmayan bir hekim veya sağlık kuruluşunda da gerçekleştirebilirsiniz. Teminat kapsamına giren tedavi giderleriniz poliçenizin şartları doğrultusunda hesabınıza kısa süre içerisinde havale edilecektir.

Bekleme süresi var mı?
Ferdi sigortalarda ilk yıl uygulanan bekleme süreleri bulunmaktadır.Yenilemelerde bekleme süreli durumlar uygulanmamaktadır. Yenilemelerde sigortalıların kazanılmış hakları devir olunur.Doğum teminatı için de 1 yıllık bekleme süresi uygulanır.

Yeni doğan bebek sigorta kapsamına alınıyor mu?
Annenin de sigorta kapsamında olduğu poliçelerde yeni doğan bebekler risk değerlendirilmesi yapılarak doğum tarihinden itibaren sigorta kapsamına alınabilir. Bu taktirde bebeğin doğumundan itibaren gerçekleşen ve teminat kapsamında olan bakım ve tedavi giderleri bebeğin sigortasından karşılanır.

Yaşam boyu yenileme garantisi var mı?
VHV Sigorta A.Ş. size yaşamınız boyunca sigorta yapma güvencesi sunmaktadır. Üstelik değişen sağlık koşullarınıza göre sigorta teminatlarınızda kısıtlamaya gitmeden, geçerli prim tarifesinden farklı bir tarife uygulamadan, hastalık veya yaş sınırı koymadan bu garantinizi sürdürmektedir. Bu garantiye kesintisiz iki yıl aynı plandan sigortalanmış olmanız ve şirketimizin risk kabul kriterlerine göre uygun olmanız halinde sahip olabilirsiniz. Yenileme Garantisi almış olan sigortalıya 3 hak sağlanır.
· Yaşamın sonuna kadar sigorta yapma garantisi: Sigortalı, istediği ve poliçe yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece yaş sınırı olmaksızın yaşamının sonuna kadar sigorta yaptırabilir.
· Standart prim tarifesini uygulama garantisi: Poliçenin her yenileme döneminde yürürlükte olan prim tarifesinde belirtilen prim uygulanır. Sigortalıya yenileme garantisi verildiği yıl ek prim uygulanmış ise bu prim üzerinden aynı oranda ek prim uygulanmaya devam edilir.
· Yeniden risk değerlendirmesi yapmama garantisi: Yenileme garantisi verildikten sonra sigortalıya poliçe şartlarını ağırlaştıracak özellikte ( ayrıca ek prim, özel istisna, özel limit vb.) ayrıca ek şart uygulanmaz.

Vergi indirimi var mı?
Ödediğiniz sigorta primini poliçenizi ibraz ederek vergi indiriminde kullanabilirsiniz. Ücretli çalışanlar ya da yıllık beyanname veren mükellefler, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 63/3 ve 89/1 maddelerine göre, sağlık sigortaları için ödedikleri primleri vergi matrahlarından indirebilirler. Ücretli Çalışanlar; kendilerinin, eş ve küçük çocuklarına ait sağlık sigorta poliçeleri için ödedikleri primlerin toplamını, ödedikleri ayda elde ettikleri brüt ücretlerinin %5’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayacak şekilde vergi matrahından indirebilirler. Yıllık beyanname verenler; kendilerine, eş ve küçük çocuklarına ait sağlık sigorta poliçeleri için ödedikleri primlerin toplamını, ödedikleri yılda elde ettikleri gelirin %5’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayacak şekilde vergi matrahından indirebilirler.

Nasıl sigorta yaptıracaksınız?
VHV Sigorta A.Ş. sağlık sigortası hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ya da sigorta yaptırmak için, Genel Müdürlüğümüze, bölge müdürlüklerimize veya yurt çapındaki acentelerimize başvurabilirsiniz. Gerçek limit uygulaması nedir? Limitten sadece sigortalıya ödenen tutar düşülür. Sigortalı katılım payı limitten düşülmez. Sigortalıya ödenebilecek tazminat limitteki tutar kadardır.

Dövize endeksli limit uygulaması var mı?
Limitler dövize endekslidir. MBES döviz kuruna göre işlem yapılır. Fatura tarihindeki kura göre limitten düşülür. Kullanım sayı sınırlaması var mı? Muayene, ilaç, tetkik işlemlerinde kullanım sayı sınırı yoktur.


Büro atölye ve fabrikalarda yer alan elektronik cihazlar için "elektronik cihaz sigorta" teminatı alındıktan sonra ayrıca demirbaş olarak yangın ek teminatının alınması gerekli midir?
Elektronik Cihaz sigortasında yalnızca cihazların arızalanması değil; yangın, hırsızlık, doğal afetler de (deprem hariç) teminat kapsamına dahildir. Ayrıca yangın ek teminatının alınmasına gerek yoktur.

Garanti kapsamındaki elektronik cihazlara ve/veya makinelere teminat alınması gerekli midir?
Garanti kapsamı yalnızca üretim hatalarını karşılar, kullanıcının vereceği hasarlar ile, yangın, hırsızlık, doğal afetler v.b. hasarların tazmin edilebilmesi amacıyla elektronik cihazlar için Elektronik Cihaz sigortası, makineler için Yangın ve Makine Kırılması sigortasının yaptırılması gereklidir.

Hasar olduktan sonra sigorta biter mi?
Temin edilen rizikonun gerçekleşmesi ile tam hasar meydana geldiği taktirde sigorta teminatı sona erer. Kısmi hasar halinde, sigorta bedeli hasar tarihinden itibaren ödenen tazminat miktarı kadar eksilir.

Mühendislik sigortaları poliçeleri (inşaat, montaj, makine kırılması ve elektronik cihaz) vade bitiminden önce iptal edilebilir mi?
Sigorta ettiren fesih hakkını istediği zaman kullanabilir, fesih posta veya notere verildiği tarihten 15 gün sonra öğleyin saat: 12:00’ da geçerli olur.